4.500 tons sten på plads: Skal skabe liv i Odense Fjord

IMG_1419

4.500 tons sten bliver i disse dage sænket ned i Odense Fjord. Her skal de udgøre stenrev, som skaber yngle- og gemmesteder for fjordens planter og dyr. Det er en del af den langsigtede plan om at skabe god økologisk tilstand i fjorden.

I denne uge bliver de første af i alt 4.500 tons sten sænket ned i Odense Fjord fra en pram ved kysten til Nordfyns Kommune. Når arbejdet om få dage er færdigt, vil stenene udgøre såkaldte ’stenrev’.

Stenrevene bliver placeret strategisk og præcist med GPS-udstyr, og i fremtiden kommer de til at tjene flere formål under vandets overflade.

- Stenene har mange gode egenskaber. De danner huller og sprækker, som tiltrækker krebsdyr, fiskeyngel og meget andet dyreliv. Større alger kan også vokse på stenene. Derudover skal stenrevet beskytte ålegræsset mod stress fra bølger og strøm, så det får bedre vækstvilkår. Det bliver spændende at følge resultaterne, siger Timi Løvholt Banke fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet.

Universitetet er en af de partnere i Odense Fjord Samarbejdet, som er gået sammen om anlægsprojektet. Foreningens mål er at lave flere genopretningsprojekter i nærmeste fremtid.

- Vi skal arbejde både over og under vand, og derfor er det godt, at vi nu fortsætter naturgenopretningen med stenrev. Men projektet kommer ikke til at stå alene, og derfor glæder jeg mig til, at vi følger op med flere konkrete initiativer i samarbejde med vores partnere, siger formand for Odense Fjord Samarbejdet, Torben Povlsen.

_DSC8026

Fjorden er et fælles ansvar

Blandt de partnere i Odense Fjord Samarbejdet, som har engageret sig i anlægsprojektet, er blandt andre Odense og Nordfyns Kommuner. Begge partnere har bidraget med finansiering.

- Odense Fjord er en del af vores identitet og en vigtig ressource for Nordfyns Kommune. Med det ansvar følger en forpligtelse til at bidrage til fjordens fremtid. Jeg er overbevist om, at vi skaber de bedste løsninger ved at inddrage lokalsamfundet og arbejde tæt sammen på tværs af sektorer, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune, Anders Thingholm

Klima- og miljørådmand i Odense Kommune, Tim Vermund, udtaler:

- Fjorden er vores fælles ansvar. Derfor er jeg glad for at være med og overvære et konkret resultat af vores samarbejde. Stenrev er essentielle for at gøre en positiv forskel for fjorden, og der er hårdt brug for flere af den slags projekter i fremtiden

Det store anlægsprojekt kræver også flere serviceydelser, facilitering og logistik, som endnu en partner i samarbejdet, Odense Havn, bidrager med.

- For os som havn er fjorden en central del af vores dagligdag. Derfor er vi med i Odense Fjord Samarbejdet, fordi vi gerne vil bidrage til positive projekter som dette, der kan forbedre miljøet i fjorden, siger Carsten Aa, Direktør, Odense Havn.

FAKTABOKS:

Sådan hjælper stenrev på fjordens bund:

  • Flere steder er bunden i Odense Fjord det rene mudder, og det gør det nærmest umuligt for dyre- og planteliv at etablere sig.
  • Med et stenrev får krebsdyr, fiskeyngel og hummere mulighed for at yngle og gemme sig.
  • Samtidig bidrager revene til at beskytte de eksisterende ålegræsbede mod stress fra bølger og strøm
  • Som næste led i projektet undersøges der muligheder for at etablere flere marine virkemidler, som også spiller sammen med stenrevene: sandcapping, udplantning af ålegræs og biogene rev.

For yderligere kommentarer

Mark V. Eriksen, sekretariatsleder, Odense Fjord Samarbejdet

mve@odensefjordsamarbejdet.dk

Tlf. 23 72 69 06

Læs mere på Odensefjordsamarbejdet.dk

Kort om Odense Fjord Samarbejdet

Odense Fjord Samarbejdet arbejder med at forbedre den økologiske tilstand i Odense Fjord.

Organisationen består af 17 partnere, herunder vidensinstitutioner, kommuner, interesseorganisationer og erhvervsliv.

Partnerne i Odense Fjord Samarbejdet er Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Gartneri, FFV Energi & Miljø, Fjernvarme Fyn, Faaborg-Midtfyn Kommune, HJ Hansen, Kerteminde Forsyning, Kerteminde Kommune, L&F Centrovice, Marius Pedersen, Nordfyns Kommune, Odense Havn, Odense Kommune, Odense Renovation, SEGES Innovation, Syddansk Universitet og VandCenter Syd.