Odense Havn overhaler det gamle Lindø-værft

DJI_0994

Pressemeddelelse 5. oktober 2023

Antallet af medarbejdere der arbejder på Odense Havn er nu oppe på 3.200, viser en ny optælling fra Odense Havn. Dermed overgår havnen det gamle Lindøværft, der efter godt og vel 100 år som en af Danmarks industrielle stoltheder og private arbejdspladser måtte lukke i 2012. I dag er det ikke et værft, der dominerer havnen, men derimod over 100 virksomheder, der centreres omkring havvind og offshore sektoren. Med en udvidelse kan Odense Havn sikre beskæftigelse til op imod 6.000 mennesker og samtidig bidrage afgørende til, at Danmark og Europa kommer i mål med den grønne omstilling.

Da beslutningen om at lukke Lindøværftet blev annonceret var der omkring 2.700 ansatte på værftet, men i dag er der langt flere der arbejder på Odense Havn. En ny optælling fra Odense Havn viser, at 3.200 medarbejdere går igennem portene på en normal arbejdsdag, og dermed overhaler Odense Havn for første gang det gamle Lindø-værft, der ellers var kendt som en af Danmarks største private arbejdspladser.

 

For os i Odense Havn er det en milepæl, som vi krydser. Jeg kan godt huske stemningen omkring lukningen af Lindøværftet. Hvis man dengang havde sagt, at der i dag ville være flere ansatte på havnen, så ville det vække hovedrysten. Det er derfor en fantastisk historie, at Odense Havn på mindre en 15 år er blevet genrejst fra, hvad nogle frygtede ville blive en industriel ruin, til i dag at være Danmarks største produktionshavn inden for havvindmøller. Det er sket takket være modige og rigtige politiske beslutninger”, siger Carsten Aa, administrerende direktør for Odense Havn

Nacelle produktion på Odense Havn

Odense Havn som offshore knudepunkt

Op igennem 1900-tallet var først Odense Staalskibsværft og senere Lindøværftet synonym med vækst og arbejdspladser, men i dag er det en række store og mindre virksomheder i vindmølleindustrien, der dominerer aktiviteterne på Odense Havn. Odense Havn er på få år blevet en havn med betydelige offshore aktiviteter.

Over 100 virksomheder i varierende størrelse leverer i dag afgørende bidrag til den grønne omstilling i form af produktion af dele til havvindmøller. Odense Havn er i dag Danmarks største produktionshavn for havvindmøller og er dermed sammen med andre danske havne en uundværlig spiller i den grønne omstilling, som skal accelereres i de kommende år. Derfor forventer Odense Havn at man vil få endnu flere ansatte i de kommende år. I 2030 forventer Odense Havn at omkring 6.000 mennesker kan være beskæftiget på havnen, da der er udsigt til at efterspørgslen efter de stadig større havvindmøller kun går en vej, nemlig op.

Ametyst lægger fra tværkajen

Vi kan sagtens levere vindmøllerne til den grønne omstilling af Danmark og Europa, men det kræver, at vi her i Odense Havn kan følge med. For vi skal bruge plads til både flere, men også stadigt større havvindmøller. Møllerne er nu så store, at de kun kan bygges på en havn og udskibes herfra. Den grønne omstilling er en samfundsopgave, som vi er klar til at tage på os og derfor har vi fremlagt en plan for, hvordan havnen over de kommende år kan udbygges med mere plads. Vi kan ikke alene løse hele kapacitetsproblemet, men det vil være et afgørende skridt på vejen for Danmark. Vi håber, at der politisk kan udformes en fast-track ordning til havneudvidelser, som sikrer at den grønne omstilling ikke forsinkes på grund af manglende havvindmøller”, siger Carsten Aa, administrerende direktør Odense Havn.

For yderligere information, kontakt:

Carsten Aa, direktør, Odense Havn: 22 94 44 00 

Fakta om Odense Havn A/S

  • Odense Havn er Nordeuropas største produktionshavn inden for offshore vind.
  • Odense Havn er et aktieselskab, og Odense Kommune ejer 100 % af aktierne.
  • Havnen råder over 7,5 mio. kvm. erhvervsjord og 200.000+ kvm. bygninger samt moderne og effektivt materiel, herunder den markante portalkran, der kan løfte 1.200 tons samt verdens største mobile havnekran.

Offshore vind er en nøgleindustri på Odense Havn:

  • Vestas har produceret 600+ naceller, og opgradering til kommende produktion af verdens største nacelle V236 er i gang.
  • Bladt Industries har produceret 110+ jacket-fundamenter, og opgradering til ny produktion af verdens største monopiles (havvindmøllefundamenter med diameter op til 15 meter, længde på 120 meter og vægt op til 3.000 tons) er i gang.
  • Fayard, som er Nordens største serviceværft, har 20 % af sin omsætning inden for offshore vind.