Odense Havn lancerer sin nye udvidelsesplan til gavn for den grønne omstilling

Odense Havn er nu klar med en udviklingsplan for, hvordan havnen i fremtiden kan facilitere produktionen af fem gange så meget havvind og bidrage med tusindvis af arbejdspladser på det gamle Lindøværft.

DJI_0197

Odense Havn har en ambition om, at arealerne, hvor det gamle Lindøværft i sin tid lå, også i fremtiden skal være daglig arbejdsplads for tusindvis af medarbejdere og spille en central rolle i den grønne omstilling i Danmark og Europa.

Forløses potentialet i udviklingsplanen for fremtidens Odense Havn, kan havnen i fremtiden femdoble den nuværende produktion af komponenter til havvindmøller og løfte kapaciteten fra de nuværende 1 GW til 5 GW årligt.

Planen skal sikre, at Odense Havn også i fremtiden er attraktiv for de danske og internationale virksomheder, der producerer de vitale komponenter til havvindmøller. Her bliver kapacitet på havnen og infrastruktur afgørende.

”En vigtig forudsætning for den positive udvikling, vi har set på Odense Havn over de seneste år, er, at vi kan tilbyde de rette rammer og faciliteter. Vi kan konstatere, at vindmøllerne bliver større og større, der skal produceres flere, og det skal gå hurtigere. Hvis vi skal indfri ambitionerne for den grønne omstilling, skal produktionsfaciliteterne følge med, og der er behov for større kapacitet og bedre infrastruktur i danske produktionshavne. Denne plan er vores bud på, hvordan vi løser det her på Odense Havn”, siger Carsten Aa, administrerende direktør, Odense Havn A/S.

_DSC5886_ikke godkendt

Nordeuropæisk knudepunkt for havvind med tusindvis af arbejdspladser

Planerne for en balanceret havneudvidelse, der kan femdoble Odense Havns produktion til havvindmøller, er et vigtigt skridt på vejen mod indfrielsen af Danmarks klimaambitioner, Europas forsyningssikkerhed og jobskabelsen i Danmark.

Visionen skal gøre Odense Havn til Nordeuropas største knudepunkt for produktion af havvindmøller. Derfor er havnens arealer, kajfaciliteter, sejlrende samt hensynet til natur og miljø i Odense Fjord i fokus.

”Der er stor opbakning i bestyrelsen. Vi har leveret stærke resultater de forgangne år, og med planerne for en balanceret havneudvidelse er der nu et konkret bud på, hvordan vi kan accelerere udviklingen på Odense Havn. Vi ser frem mod den videre proces, så Odense Havn også i fremtiden kan indtage en central rolle i indfrielsen af de danske klimaambitioner, mens vi samtidig passer på vores natur og miljø i nærområdet”, siger Lars Therkildsen, bestyrelsesformand, Odense Havn A/S.

Havneudvidelse kan skabe tusindvis af arbejdspladser

Hvis visionerne for Odense Havn føres ud i livet, kan havnen i fremtiden potentielt bidrage med cirka 10.000 arbejdspladser i alt. Det forventes, at 6.000 medarbejdere hver dag vil gå gennem porten på det gamle Lindøværft, mens der vil være yderligere 4.000 afledte arbejdspladser.

”I løbet af de næste 10 år er det min ambition, at vi i Odense skal skabe 30.000 nye private arbejdspladser. En vigtig nøgle til at realisere dét er, at Odense Havn også i fremtiden skal være et epicenter for produktion af havvindmøller. Der skal bygges op mod 20.000 vindmøller til de kommende havvindparker i Nordsøen og Østersøen frem mod 2050. Det kræver investeringer, så vi sikrer, at de mange grønne arbejdspladser, der følger med, lander på Odense Havn”, siger Peter Rahbæk Juel, Borgmester i Odense Kommune, og næstformand for bestyrelsen, Odense Havn A/S.

Skånsom og balanceret udvidelse skal tage hensyn til natur og miljø

Odense Havn har med støtte fra EU’s infrastrukturfond investeret et tocifret millionbeløb til omfattende forundersøgelser af Odense Fjord. Arbejdet skal kortlægge, hvordan en mulig havneudvidelse tilrettelægges, så den tager hensyn til natur og miljø i og omkring Odense Fjord, og samtidig kan understøtte den grønne omstilling bedst muligt.

”Det er en bunden opgave, at vi løser dilemmaet mellem kravene til den grønne omstilling og hensynet til naturen og miljøet i vores nærområde. Vi vil fortsat facilitere den grønne omstilling her på Odense Havn, og vi vil samtidig gøre en stor indsats for en skånsom og balanceret udbygning af havnen. Det skal gå hånd i hånd”, siger Carsten Aa, administrerende direktør, Odense Havn A/S.

 

DSC_7744

Visionen for fremtidens Odense Havn lægger derfor op til at videreføre og igangsætte en række konkrete tiltag, der lægger fundamentet for en skånsom udbygning af havnen, hvor der tages størst muligt hensyn til Odense Fjord og den lokale natur.

Potentialet i en balanceret havneudvidelse:

  • Odense Havn kan femdoble den nuværende produktion af komponenter til havvindmøller.
  • Odense Havn kan bidrage med op til 10.000 arbejdspladser i alt.
  • Odense Havn kan udvide robotcenter og testfaciliteter til fremtidens havvindmøller.
  • Odense Havn kan skabe plads til produktion af fundamenter, vinger samt tårne til havvindmøller.
  • Odense Havn kan udvikle eksisterende værftsfaciliteter og den maritime sektor på havnen.
GQ0A4500 copy

Fire byggesten i en balanceret havneudvidelse:

  • Odense Havn vil tage hensyn til Odense Fjord og naturen i lokalområdet.
  • Odense Havn vil minimere CO2-belastningen i anlægsfasen.
  • Odense Havn vil søge rådgivning fra eksperter.
  • Odense Havn vil undgå klapning.

 

***

Pressehenvendelser rettes til:

Peter Zacher

Presserådgiver

+45 31 10 96 81 // peter.zacher@gknordic.com