Havvind i Europa: Odense Havn byder inden for til afgørende Nordsømøde 2024

default

Europæiske klima- og energiministre, EU’s energikommissær og internationale topledere fra en lang række af de mest toneangivne virksomheder inden for vindsektoren skal mødes på Odense Havn til Nordsømøde 2024. Her skal de diskutere, hvordan de ambitiøse mål for opsætning af 20.000 havvindmøller i Nordsøen kan realiseres og skabe flest mulige europæiske arbejdspladser.

Torsdag d. 24. oktober mødes en lang række af de mest centrale aktører inden for klimaomstilling og vindenergi på Odense Havn, for at finde løsninger på, hvordan de ambitiøse mål for den grønne omstilling i Europa også er en mulighed for at indfri potentialet i Europas industriproduktion.

Det sker, når Klima- og Energiministre fra landene ved Nordsøen, EU's energikommissær og en lang række internationale topledere fra vindindustrien mødes på Odense Havn. Sidste år underskrev landene i Nordsøsamarbejdet en erklæring med en ambition om minimum 120 GW havvind i 2030 og mindst 300 GW havvind i Nordsøen i 2050, hvilket svarer til omkring 20.000 havvindmøller.

Fra værft til vind

Indfries ambitionerne vil det være et markant bidrag til Europas grønne omstilling og forsyningssikkerhed. På Odense Havn kommer deltagerne til at fokusere på, hvordan en transformation af den europæiske industri kan tilrettelægges for bedst at understøtte produktionen af havvind til gavn for jobskabelsen, forsyningssikkerheden og den grønne omstilling i Europa. En transformation der allerede er i gang på Odense Havn.

Odense Havn ligger i Munkebo nord for Odense på samme adresse, hvor det tidligere Odense Staalskibsværft, bedre kendt som Lindøværftet, også var placeret. Lindøværftet var gennem årtier en af Danmarks industrielle stoltheder og beskæftigede tusindvis af faglærte.

Da det i kølvandet på finanskrisen i 2009 blev meldt ud, at Lindøværftet stod til lukning, var 2.700 mennesker beskæftiget med traditionel værftsproduktion i Munkebo, og de kunne i lighed med mange andre europæere se deres arbejdspladser flytte til andre dele af verden.

Men på ryggen af Lindøværftets lukning opstod nye erhvervsaktiviteter, hvor arbejdsløse værftsarbejdere med støtte fra EU blev tilbudt efteruddannelse, mens danske og europæiske politikere satte en ny retning med en vision om at skabe et knudepunkt for teknologisk udvikling i havvind på det tidligere Lindøværft. Siden købte Odense Havn, ejet af Odense Kommune, det tidligere Lindøværft hvilket satte retningen for udviklingen til det der i dag er Danmarks største produktionshavn for havvind og daglig arbejdsplads for mere end 3.200 mennesker.

”Odense Havns udvikling fra nedlagt værft til en førende produktionshavn inden for havvind er resultatet af modige og fremsynede beslutninger. Det er et skoleeksempel på, at den grønne omstilling er en mulighed for at omstille Europas industri, og med dét skabe tusindvis af nye arbejdspladser. Derfor er min ambition også, at vi i Odense skal skabe 30.000 nye private arbejdspladser i det næste årti. Her bliver den fortsatte udvikling af Odense Havn som et centrum for produktion af stadig flere og større havvindmøller et centralt ben”, siger Peter Rahbæk Juel, Borgmester i Odense og næstformand for bestyrelsen i Odense Havn.

Danmark kan blive en vigtig brik i at nå målene om opsætning af 20.000 havvindmøller i Nordsøen, hvor mange af komponenterne til havvindmøllerne kan blive bygget på Odense Havn.

”Vi er naturligvis meget glade for, at vi er blevet betroet opgaven om at facilitere det kommende Nordsømøde. Her på Odense Havn viser vi, hvordan et tidligere værft kan omdannes til en moderne produktionshavn og knudepunkt for produktionen af vindenergi, der understøtter den grønne omstilling og forsyningssikkerheden i Europa. Det kan virke mærkeligt, at en havn, der ikke ligger i direkte ud til Nordsøen skal huse Nordsømødet, men Odense Havn er et godt eksempel på, hvordan produktionen af havvindmøller kan skabe forandringer i mange forskellige områder rundt om i Europa, hvis vi griber det rigtigt an. Vi håber derfor, at vores gæster lader sig inspirere af omgivelserne og tankerne bag som et eksempel til efterfølgelse,” siger Carsten Aa, adm. direktør i Odense Havn A/S.

DJI_0675

Udvikling til gavn for lokalområdet

En række af verdens førende produktionsvirksomheder inden for havvind har slået sig ned på Odense Havn, og Odense Havn har en ambition om at produktionshavnen også i fremtiden skal være daglig arbejdsplads for tusindvis af medarbejdere og spille en central rolle i den grønne omstilling i Danmark og Europa.

Derfor lancerede Odense Havn tidligere i år en udviklingsplan med en udvidelse af havnens areal og sejlrende, der skal sikre, at der også i fremtiden kan produceres og udskibes vitale komponenter til havvind fra Munkebo. Forløses potentialet i udviklingsplanen, kan Odense Havn i fremtiden femdoble den nuværende produktion af komponenter til havvindmøller og løfte kapaciteten fra de nuværende 1 GW til 5 GW årligt. Føres visionerne ud i livet, kan Odense Havn i fremtiden potentielt bidrage med cirka 10.000 arbejdspladser i alt. Det forventes, at 6.000 medarbejdere hver dag vil gå gennem porten på det gamle Lindøværft, mens der vil være yderligere 4.000 afledte arbejdspladser.

”Udviklingen på Odense Havn er enestående, og det er imponerende at arealerne fra det hæderkronede Lindøværft nu er et af knudepunkterne for produktion til havvind i Danmark. Kerteminde Kommune og lokalområdet ved Munkebo har nydt godt af først Lindøværftet og nu Odense Havn, og den udvikling skal vi holde fast i og bygge ovenpå. Det skal ske på en god måde, hvor vi har balance i tingene og finder fælles løsninger, så det i det omkringliggende samfund fortsat er et godt sted at bo og leve”, siger Kasper Ejsing Olesen, Borgmester i Kerteminde Kommune.

Energize-1

Grøn omstilling går hånd i hånd med erhvervspolitik

Odense Havn er hjemsted for unikke test- og teknologicentre til udviklingen af havvindmøller med verdens førende testcenter af naceller til vindmøller, Lindø Offshore Renewables Centre (LORC), ligesom Syddansk Universitet netop nu etablerer verdens første robotcenter for store konstruktioner, Large Structure Productions (LSP), på Odense Havn, der højner innovation, teknologi og kvalitet i dansk industri.

”Det er altafgørende, at Odense Havn ikke blot er en vindhavn, men også er en videnshavn. Vi vil skabe et miljø, hvor vi kombinerer tung industri med tung viden, så vi kan skabe et kraftcenter for vind, viden og vækst. Med udsigt til at der skal opstilles mindst 300 GW havvind i Nordsøen frem mod 2050, har vi nu ikke blot muligheden for at tage det næste store skridt i den grønne omstilling af Europa, vi har også muligheden for at skabe fremtidens arbejdspladser. Hvis vi skal række ud efter muligheden, kræver det, at vi er klar til at træffe de nødvendige beslutninger, så energiomstillingen også bliver erhvervs- og industripolitik, og dermed i endnu højere grad lægger fundamentet til det, vi skal leve af i fremtiden”, siger Carsten Aa, adm. direktør i Odense Havn A/S.

Perspektiverne er endnu større i europæisk kontekst, for der skal produceres tusindvis af havvindmøller, for at indfri ambitionen om de 300 GW havvind i Nordsøen i 2050. Dermed kan der de kommende år skabes flere hundrede tusinde industrijobs i Europa inden for vinindustrien.

Klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, er vært for det kommende Nordsømøde på Odense Havn, da Danmark har formandskabet og leder arbejdet i Nordsøsamarbejdet i år.

Pressen er velkommen ved ministermødet. Tilmelding skal ske hos pressekontakt@kefm.dk senest d. 21. oktober kl. 12.

**************

FAKTA ODENSE HAVN:

  • Odense Havn er med 8,5 mio. kvm Danmarks største havn målt på areal.
  • Odense Havn er Danmarks næststørste erhvervshavn målt på omsætning.
  • Odense Havn er Danmarks største produktionshavn inden for havvind.
  • Odense Havn huser mere end 100 forskellige virksomheder, der beskæftiger 3.200 personer.

 

OFFSHORE VIND ER EN NØGLEINDUSTRI PÅ ODENSE HAVN:

  • Odense Havn udlejede 18,5% flere kvm til vindvirksomheder i 2023 ift. 2022.
  • Odense Havn er hjemsted for verdensførende test- og teknologicentre til udviklingen af havvindmøller.
  • Odense Havn har lagt areal til produktionen af mere end 700 naceller siden 2012.
  • Odense Havn har lagt areal til produktionen af mere end 150 fundamenter siden 2012.
  • Odense Havns ikoniske portalkran kan laste 15 naceller a hver 400+ tons på 10 timer.

**************

Kontakt:

Odense Kommune: Alexander Mose-Johansen, presserådgiver

24 37 33 97 // almos@odense.dk

Kerteminde Kommune: Kasper Ejsing Olesen, borgmester

24 65 92 49 // pol-keo@kerteminde.dk

Odense Havn: Peter Zacher, presserådgiver

31 10 96 81 // peter.zacher@gknordic.com