Julehilsen fra havnedirektør Carsten Aa

2022 er ved at rinde ud, og det får os naturligt til at reflektere over, hvad dette år har bragt. Og det er ikke så lidt – på både godt og ondt!

Netop som Coronaens snærende mundbind var ved at slippe sit greb om os alle, blev vi taget som gidsler i Putins invasion af Ukraine i form af tårnhøje inflationsrater og energipriser.

Ikke desto mindre var der i dét lys pludselig nogle ting, som stod soleklart – eller skulle man sige (v)indlysende i forhold til at gøre os fri af russisk gas og få sat turbo på den grønne omstilling – omend det var på en tragisk baggrund.

Og set fra Odense Havns perspektiv, har politikernes intensiverede fokus på udbygning af havvind i Nord- og Østersøen, kun bekræftet os i, at vores milliard-investeringer i at kunne facilitere morgendagens behov hos offshore vindbranchen var det rigtige call til tiden.

Unik for fremtiden

Det betyder også, at vi ser ind i et vækstmarked, hvor vi, qua årets massive investeringer, virkelig har fået noget unikt at tilbyde vores kunder og samarbejdspartnere.

Det gælder bl.a. sommerens investering i Odense Dry Port på knap 1. mio. kvadratmeter såvel som anlægget af vores gigantiske omfartsvej, der vil give selv en 8-sporet motorvej baghjul.

Men vi har stadig vokseværk, hvor en snarlig udvidelse venter lige om hjørnet – og denne gang går vi mere i dybden, da vi udover forundersøgelser til en udvidelse af kajarealer også kigger på, hvordan vi bedst kan udvide vores sejlrende i dybden. Det handler om at være gearet til de stadigt voksende skibe, der skal kunne passere ind og ud af havnen.

Udover at vi efterhånden har svunget os op på den helt store klinge som produktionshavn i europæisk top-3 liga, har vi også opgraderet på Research & Development-fronten med den spæde etablering af Large Structure Production Center på Odense Havn.

Robotcenteret bliver verdens første af sin slags, der skal udvikle robotter til at bygge store konstruktioner som f.eks. vindmøller, skibe og byggerier, hvilket giver en kæmpe synergieffekt for vindklyngen og den maritime sektor på Havnen.

Alt i alt et kæmpe teknologisk løft til Fyn og os som videnshavn – og med den officielle indvielse i august af LORC’s nye 25 MW testmotor, blev det kronen på værket, da Kronprinsen, med sin tilstedeværelse, gav sin ”blåstemling”.

Vi vokser med vores kunder

Udover medvinden i markedet og at vi vokser ind i landet og ud i vandet, så vokser flere af vores kunder også og indtager mere og mere af vores arealer, hvilket er utroligt opløftende at se i en tid, hvor verden står usikkert. Tæt på 3.000 mennesker har nu deres daglige gang på Havnen, og det er næsten som om vi er blevet en hel landsby af særlig karakter. Og vores egen menneskehavn er også vokset betydeligt med 27 nye ansættelser i år!

Jeg er oprigtig stolt af mine medarbejdere, der hver dag gør deres ypperste for at give vores kunder og samarbejdspartnere den bedst mulige service. De kan roligt give hinanden et ordentligt skulderklap – for var det ikke for dem, så var vi ikke vokset med den fart, som vi er.

Og med alle de spændende projekter lagt i støbeskeen, glæder jeg mig til at tage fat på 2023, som jeg er overbevist om bliver mindst lige så interessant!

Med ønsker om en glædelig jul og et lykkebringende nytår til alle vores kunder og samarbejdspartnere.

/Carsten Aa

 

Kontakt os

Lad os starte med at dele verden

  • This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.