Nordsømøde 2024

DJI_0684

Odense Havn er vært for Nordsømøde 2024

Europæiske klima- og energiministre, EU’s energikommissær og internationale topledere fra en lang række af de mest toneangivne virksomheder inden for vindsektoren skal mødes på Odense Havn til Nordsømøde 24.10.2024. Her skal de diskutere, hvordan de ambitiøse mål for opsætning af 20.000 havvindmøller i Nordsøen kan realiseres og skabe flest mulige europæiske arbejdspladser.

Udklip

Fra værft til vind

Nordsøen spiller en afgørende rolle i Europas vej mod klimaneutralitet i 2050. Med Oostende-erklæringen har landene i Nordsøsamarbejdet sat et mål om at opføre minimum 120 GW havvind i 2030 og mindst 300 GW havvind i 2050.

Det vil være et markant bidrag til Europas grønne omstilling og forsyningssikkerhed. Men det vil også ændre vores samfund, som vi kender det.

Skal der etableres en produktion på 300 GW strøm fra Nordsøen kræver det, at der opstilles 20.000 havvindmøller - møller, som, vel at mærke, er på højde med Eiffeltårnet. Alene produktionen af de 20.000 havvindmøller kan skabe 750.000 industrijob.

Den grønne omstilling er således også en mulighed for at omstille Europas industri. En mulighed for at transformere arbejdspladser fra fossile jobs i industrier under afvikling til nye jobs i industrier i udvikling. For hver gang der forsvinder ét job fra fossile industrier, skabes der to nye jobs i mere bæredygtige industrier, som tager over.

På Odense Havn er transformationen i fuld gang. Fra værftet lukkede og Lindø stod til at blive efterladt som industriel ruin, til at Odense Havn i dag er genrejst som et globalt knudepunkt for produktion af komponenter til havvind.

Nye industrier er kommet til og kranføreren, der før flyttede dele til skibsbyggeri, fører nu kranen med enorme vindmøllekomponenter, som produceres og udskibes fra havnen. Målt på ansatte er Odense Havn i dag større end da værftet lukkede for mere end ti år siden, og i dag arbejder mere end 3.200 på havnen.

Forvandlingen kommer ikke af sig selv. Transformation kræver mod til at satse på nye løsninger og teknologier, der bringer Danmark og Europa to skridt foran konkurrenterne i Kina og USA. Gennem støtte til verdensførende testfaciliteter til udvikling af havvindmøller - og senest med beslutningen om at placere verdens første robotcenter til automatiseret produktion af store komponenter på Odense Havn - har visionære danske og europæiske politikere sat en ny retning for udviklingen af Odense Havn. Den retning har, siden værftet lukkede, banet vejen for en rivende udvikling inden for havvind - båret af innovation og nytænkning.

Med udsigt til at der skal opstilles 300 GW havvind i Nordsøen, har vi nu ikke blot muligheden for at tage det næste store skridt i den grønne omstilling af Europa – vi har også muligheden for at skabe fremtidens arbejdspladser. Hvis vi skal gribe muligheden, kræver det, at vi er klar til at træffe de nødvendige beslutninger i den benhårde globale konkurrence, så grøn energi også bliver erhvervs- og industripolitik og bliver en del af det, vi skal leve af i fremtiden.

Læs artikel på zetland.dk: Fyn var i sorg, da Lindøværftet lukkede. Nu huser det et grønt industrieventyr, de færreste troede var muligt

 

Kontakt os

Lad os starte med at dele verden

  • This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.